Followers

Friday, July 6, 2012

DR. Perempuan vs DR. Lelaki







DR.Perempuan VS DR. Lelaki...
huhmmm...perkara ni belegar2 kat kepala aku sekarang....
ni semua gara2 malam tadi lah nie...aku tengah layan on9 movie kat internet...
aku tengok la cerekarama yg minggu lepas punya tu..
tajuk Maharku Untukmu..lakonan Adi Putra dengan Nabila Huda...
part yang nak habis tu kan ada Nabila bersalin..time bersalin tu yang menyambutnya pulak adalah doktor lelaki....
kebetulan husband aku pun tengok gak...pas 2 dia cakap..mana boleh doktor lelaki sambut baby nanti..
HARAM kan....
kemudian dia tanya aku...nanti time aku bersalin doktor perempuan or lelaki yang sambut...??
aku pun jawab lah...xtentu..kat hospital tu..mana doktor yang on duty time tu...laki ke perempuan dia la sambut...
lepas tu dia macam nak marah lah kan..dia kata mana boleh tak tau..dia nak doktor perempuan jugak..
dia xnak doktor lelaki....HARAM.!!!
time tu muka dia dah merah2 sangat..macam orang geram n marah....
dia nak request doktor perempuan...aku cakap lah..xpelah..kite try la request...
kalo dapat doktor perempuan..Alhamdulilah lah...tapi kalo dapat lelaki...Tawakal jer lah..kalo itu je yang ada...
pas 2 dia tanya aku..kenapa aku cakap cam tu lak??..aku pun cakap lah balik..yelah..hospital kerajaan bukan boleh nak request..nanti mesti dia cakap..mana doktor yang ada tu...dia lah sambut..
xkire ar laki or perempuan....
Itu semua nasib jer.....

Aku boleh nampak muka laki aku malam tadi macam bengang sangat...
Yelah...suami mana yang bagi kemaluan dia ditengok, diseluk, oleh lelaki lain@ doktor lain???
sanggup ker ek??
katakan lah nak diseluk tu....mungkin ada yang sekali je diseluk..kalo yang 2-3 kali??doktor yang lain2??lelaki lak tu...x ke dah berapa orang yang tengok kemaluan kite???
aku pulak time tu mata dah berkaca..yelah sensitif..huhuhuh..
dia tetap pertahankan jugak yang dia nak doktor perempuan....
punyalah dia ceramah panjang ngan aku semalam....
dia nak ushakan jugak dapat doktor perempuan....

Adoooii..pening la pale aku....boleh ker ek kat hospital kite request nak doktor perempuan???
or..kalo nak request2 doktor ni elok gi hospital swasta jer??
or hospital yang berunsurkan Islam macam Pusrawi ker..,,
setahu aku kalo terdesak or darurat je boleh doktor lelaki kan...tapi ...huhmmm...entah laaa..
aku buntu lah.....

12 comments:

Honey_dear said...

Saya bersalin di Hospital sultan Abdul Halim, Sg. Petani.
Semua yang bertugas dalam labour room, pompuan.

Siap tampal notis lagi, Dr/Staff lelaki tak dibenarkan masuk dalam bilik labour tanpa kehadiran staff wanita.

Masa saya tengah contraction, mmg ada Dr. lelaki yang bertugas, tapi derang tak check Miss V kita pun. Derang just conduct CTG je. Yang seluk (VE) semuanya nurse/Dr. Pompuan.

My sis keje kat hospital, dia kata, skarang memang itu dia punya syarat. Hope awk akan dapat Dr. pompuan, insyaAllah. Doa banyak2 ye =)

Cikpuan rara said...

bwtul tu aeen,sama mcm hubby rara,ritu agak bertekak jugak..rara dh kata,kalau kita bersalin kat gov,mana leh request2 doc.kena terima je nk ke x nk kan.kalo swasta yelah boleh di request2 kan.hmm sbr lah aeen,kalau boleh kita mintak kita mintak k.kalo x leh nk buat cane.kite tau haram.bukan x tau.tp nk buat cane kan?

Aeen said...

@Honey_dear: maybe xsemua kot hospital gov yang tampal notis cm 2 kot??2 lah..kite doa byk2 supaya dpt doktor pmpuan...kalo x..husband mesti bising je...

@rara:tau xpe kan..mane la leh nk request2 doc ni...aeen da ckp cm 2..tp entah la..dy xnk paham...nk x nk kene trime gak kan...huhhmm

Nurul Aziz said...

Tulah kan, kalau gov ikut nasib.. kalau dapat perempuan alhamdulilah, kalau lelaki.. malu sikit.. tapi bila dah terdesak, dah sakit sangat.. redha jela.. Hehe.. Mesti dah takde fikir malu ke apa semua.. Insyallah, ur husband akan faham..

lala yusof said...

majalah SOLUSI pernah bincangkan isu ini, sehinggakan ada 1pasangan suami+isteri bergadai barang kemas utk bersalin dgn doc swasta perempuan, maybe susah masa tu tp Allah bg senang kemudian

Miss Sunshine said...

hmm.. banyak pendapat pasal benda ni.. tapi kalau darurat, dah takde langsung doktor perempuan masa tu.. mmg dibolehkan untuk dirawat oleh doktor lelaki.. tapi kalau ade dktor perempuan.. diutamakan yang perempuan..

kalau kat gov, tak sure lah boleh request ke tak... tapi, kalau khuatir dapat doktor lelaki, bolehlah cari hosp swasta, dah boleh pilih siap2 doktor yang menyambut baby tu nanti..

Aeen said...

@Nurul Aziz::kalo hsbnd leh paham xpe gak...kalo buatnye dia xleh nk paham sush gak...huhuhu..

@lala yusof:itu la...kalo ade duit lebih lama dah nk gi hspital swasta...tp nth la...huhmm..

@miss sunshine: itu kalo btul2 darurat..kalo btul2 da xde doktor prempuan kan...tp buatnya doktor pmpuan ad...tp dy xnk handle..susah gak..huh..

Anonymous said...

Asal hukumnya, pesakit wanita hanya boleh berjumpa dengan doktor wanita, melainkan :-

a. Jika kurangnya kepakaran yang terdapat pada doktor wanita tersebut, maka dibenarkan memilih doktor lelaki. Mahramnya dikehendaki berada disampingnya semasa berjumpa dengan doktor tersebut.

b. Jika tiba-tiba sahaja ingin bersalin dan hanya doktor lelaki sahaja yang berada di hospital pada masa itu, maka dibenarkan doktor lelaki merawatnya atas dasar kecemasan.

epul nomore said...

saye walaupun belum berkawin ,, tapi saye memang x kan bagi doktor lelaki yg akan sambut isteri saye ,, mase kawin saye akan berhempas pulas mencari wit berpuluh ribu semata2 tok halal kan semuanye ,, tapi doktor kite bayar ,, die yg dapat tengok free ,, dapat pegang lagi ,, hati laki mane yg tahan ,, silap2 bercerai,, tu la sebab ramai yg bercerai kerana suami tersebut rase mcm isterinye da di sentuh org lain .. salam ,, hnya sebagai coment je .. awk wanita yg harus paham suami ,,, coz suami yg jage u all....

Hamidah said...

Update please.....doktor lelaki or perempuan yang sambut? Tenkiuuuu

Anonymous said...

think +

Anonymous said...

think +....jgn jd bodoh disbbkn doktor laki tgok alat sulit isteri ketika b'salin terus nk b'cerai...ada otak ke x ni?