Followers

Thursday, February 12, 2015

Keperluan anak-anak ketika keluar berjalan seharian






Bila dah ada dua orang anak ni..kalau nak pergi jalan mana2 pun mesti byk barang nak bawak kan..
Macam aku setiap kali pergi jalan2 memang bawak 1 beg galas untuk isi segala macam barang dua beradik ni...antara barang yang aku isi...

1) baju sorang 3 pasang...total 6 pasang..
-kenapa sampai sorang 3 pasang..2 pasang tu aku standby buat salin..kot2 tengah makan ke ape..muntah,or kotor..so..boleh salin..seluar memang aku standby la..kot seluar pun basah ke kan..kalau x basah xpe la..salin baju je la..1 pasang lagi tu baju tidur...boleh dikatakan aku kalau keluar berjalan memang balik malam...so bila malam terus pakaikan baju tidur je la senang....

2) pampers 6 keping
-pampers aku budget sorang 3 keping pakai...ala..kadang2 sorang pakai 2 keping or sekeping je..tengok pada keadaan..

3)tempat letak susu
-tempat letak susu ni untuk letak susu Raynia....mcm Raees dia dah x hisap susu...

4)Air mineral / Air kotak
-Air mineral ni untuk aku bancuh susu Raynia..malas nak bawa air panas...so selalu aku bancuh dengan air mineral je la susu dia..nasib Raynia jenis x kesah susu dia panas ke tak panas ke..dia minum aje....
Air kotak pulak selalu nya air kotak milo ..aku sediakan 2-3 kotak untuk Raees..

5) Botol susu
-kalau keluar balik hari...aku selalunya bawak sorang 1 botol...
Raees walaupun dia x hisap susu lagi...tapi still dia minum milo dalam botol..
tu pun kalau dia minta la..kadang2 dia minta minum dalam kotak je..kadang2 tuangkan milo dalam botol..ikot mood dia...

6)towel / kain lampin
-towel aku akan bawak sehelai sebab kadang2 bila dah keluar lama..aku akan mandikan je terus bebudak ni..xkira la kat mana..lampin pun aku bawa sehelai untuk buat lap2 ...

7)Toiletries /wet tissue
-Toiletries ni sentiasa ada dalam beg galas...aku beli yang travel pack punya senang..semua ada..
cuma aku tambah dalam tu mcm krim,minyak yuyi,sikat,getah rambut...
Wet tissue pula wajib ada yeh...untuk lap tangan n mulut anak2 bila comot...

Ini lah antara barang2 keperluan anak yang aku bawa bila keluar berjalan...
kalau setakat jalan gi beli brg dapur gi Giant kat ngn rumah xde lah aku bawak mcm ni..hehehe..
ni kalau aku keluar jalan2 yang ambil masa seharian dari pagi sampai malam...
nampak memang banyak..yelah anak dua orang kot..so kena la pakai beg galas...
mungkin ada sesetengah orang rasa x glamour bawak beg besar2 tu ke hulu hilir..berat la apa la...
bagi aku tu x susah n beban pun bawak beg bebudak ni..just kita galas je lah...

korang pulak mcm mana?apa yang korang bawak bila bawa anak2 keluar berjalan?heheh..


3 comments:

Liyana said...

mcm sama jgk.. tp semua separuh dari awk . yela anak sorang baru hehehe..

Kakzakie said...

Kakak dah lama tinggalkan itu semua. Anak-anak dah pandai nak melawa dah tahu kemas sendiri

Dulu memang begitulah Aeen..

ameris said...

akak lak. kalu kuar balik hari bawa susu sesiap sebotol sorg. pastu beli je milo kecik tu kalu diorg nak. pempes, tuala kecik, wet tisu, sabun mandi mmg sentiasa ada dlm keta.

kalu bermalam baru bawa susu, air panas, baju sume.

anak2 dh besar senang skit rasa.