Followers

Tuesday, August 26, 2014

Raees : 1 tahun 11 bulan 14 hari







hari ni nak cerita pasal abang long Raees..
lama dah rasanya x becerita pasal anak bujang ku sorang ni yang bulan depan nak melangkah ke usia 2 tahun...
huuh...dah besar panjang....
terasa dia macam baby lagi......(adoii tetiba nak sedeh lak..)


makin banyak akalnye...tak terkawal dibuatnya...
perangai mengada2 tu makin menjadi2...
Jealous? xpayah cakap la..dia mmg kuat jeles dengan adik dia..
aku paham kenapa kadang2 dia wat perangai mengada2, wat nakai..sebabnya..dia nak tarik perhatian orang..nak2 perhatian aku n papa dia...yelah..anak dah 2..biasanya perhatian tu lebih sikit la kat adiknya kan..
tu yang dia buat something..bagi mama n papa tengok dia..kadang2 aku xdapat nak pegang Raynia kalau Raees dah dok melekat je dengan aku..maksud melekat tu...dok la atas riba aku lah..mintak dukung...bila letak nangis...argggghhh....adik tu pun tengok je perangai abang dia tu..
dan sekarang ni Raynia pun dah terikut2 sikit perangai abang yang nakai tu...huuh..tu nanti aku cerita di entry yang lain...



Raees dia memang manja...manja sesangat..x boleh tengok aku cium Raynia..dia pun datang mintak cium..
kadang2 aku tengah dok tgk tv ke ape..dia datang duduk kat aku..pastu cium lah..peluk lah...siap cakap "ayang mama" dia nak kite bagi perhatian kat dia lebih dari adik dia...
hmm..aku faham perasaan dia..yelah..orang kata belum puas nak manja2 sorang..tup2 dah ada adik..dah la dia kecil lagi..dapat lagi adik kecik...hehehe...
Raees ni dia xboleh tengok apa barang yang adik dia pegang..mesti dia nak rampas...senang kata..suka dengki dengan Raynia...Raynia pun boleh tahan tu...garang n ganas....hehe...
bila dia dah rampas..bukan dia nak main..dia saje je ambil..pastu x main pun...

Raees sekarang ni dah x minum susu dalam botol..x minum langsung dah FM..
xtau la kenapa dia dah reject...sekarang ni dia minum susu dutch lady kids yang dalam kotak tu..xpun air milo...air lain2 tu aku bagi gak sebagai sampingan..mcm vitagen ke, nutrigen or solivite..ikut hangin dia la..kejap2 mintak susu kotak..kadang2 mintak milo bancuh...
bab makan pulak...memang kurang sikit makan...xtau la kenapa..makan 2-3 suap..lepastu dah xnak makan dah..bg jugak dia makan scott emulsion ..ada lah naik sikit selera tu ..tp x byk..
ikut mood dia bila time rasa nak makan byk..dia makan..dah pandai jugak mintak nak makan itu ini..
kadang2 tu mintak makan cheese la..koko krunch la...paling dia suka minta..."acik mak" iaitu nasi lemak..hehehe..

sekarang ni dah makin boleh di harap...senang minta dia tolong apa2..laju je tolong..
macam aku mintak dia remote tv..dia tau je kat mana nak ambil remote tu..kalau xde..siap cari lagi sampai jumpa...tolong tengok2 kan adik pun boleh la jugak...tapi x lama la..sekejap je..hehe..
dia sayang sesangat ngn Raynia...tengah main sama2 dia sempat lagi cium adik...peluk adik..kalau time nak masuk bilik tidur tu..kalau aku bawak Raees je masuk bilik..mesti dia x nak tidur..or x boleh tidur...nanti dia suruh aku gi ambil Raynia..selagi aku x ambil Raynia bawak masuk bilik..selagi tu dia xnak tidur...
bila dah bawak masuk tu...mula la dia cium la..tepuk2 adik dia la..bangun tidur pun cam tu gak..mesti dia nak cium adik dia dulu...siap cakap.."ermm..ayang Nia"

Bab bercakap tu..boleh dikatakan dia sekarang ni petah jugak la bercakap..banyak ayat2 or perkataan yang dia sebut tu sangat jelas...jenis yang cepat capture apa orang buat and cakap...
bab nakal tu..xpayah cakap lah...memang sampai tahap xleh nak urut2 dada dah...memang suara tarzan akan keluarnya lah....Raees ni lagi kite cakap jangan..lagi tu dia buat...memang suka buat orang marah dia..pukul tu xpayah cakap lah memang pernah...suka baling2 mainan kat luar tingkap rumah...mainan dah banyak jahanam dirosakkan oleh Raees...kalau mainan yang pakai bateri..abes tempat bateri dia bukak..pastu dia cabutnya bateri tu...huuhh...lagi 1 yang aku paling marah sangat dengan dia..suka memukul..aku ni pun kadang2 di pukulnya..bab tu memang aku xleh diam la..mesti kena marah punya...cakap baik2..xmakan saman pun...
aku kalau dah marah dia..aku cakap lah xnak kawan...lepas tu lagi la dia menangis...lagi dia menangis..lagi lah aku cakap xnak kawan.."kalau nangis jangan kawan dengan mama" memang aku akan biarkan bila dia nangis..sampai dia dah penat...dia datang sendiri kat aku..mintak pujuk...hehehe...

mak lak yg over..hahahahah


tahun ni birthday Raees xde la buat birthday party macam tahun lepas...
buat ala kadar je..tengok lah kalau ada rezeki lebih ...aku buat lah sekali dengan birthday Raynia bulan 11 nanti..tu pun tengok pada budget..kalau budget ada lebih..boleh la buat besar2 sikit...kalau xde..kita buat biase2 je...
sekarang ni aku xtau nak bagi hadiah apa kat anak bujang aku sorang tu..puas dok memikirnya...
hmmmm....

p/s: baru perasan dalam fon gambar Raees yang latest xde sangat...huhuhuh...


2 comments:

Liyana said...

encem anak bujang ni :)

CikNaa said...

kadang2 suka tengok dia jeles dgn adik..tapi ada masa kesian sgt kan ain..