Followers

Monday, January 20, 2014

Raees: 1 tahun 4 bulan




Minggu lepas dah update cerita Raynia 2 bulan..
hari ni nak update cerita abang long Raees yg dah umur 1 tahun 4 bulan..

Raees sekarang makin bijak..makin banyak akalnye...
tersangat lah lasak n ligat....tersangat lah x boleh dok diam...
mulut tu pulak non stop pot pet pot pet sampai berjejes la air liur...

Bila bawak gi berjalan..amat lah payah sekali...
dok dalam stroller pun x lama..kejap2 je..
bila bagi lepas..ha..mula la dia jadi macam pelesit...
zup zap zup zap dia jalan...x terhambat mama n papa dia..
laju sangat..jalan pulak x nak kite pegang..bila lepaskan ikot suka hati dia nak jalan mana je..bukan nak ikut jalan kita..agak2 dah x larat nk angkat..dukung je dia...
xlarat dukung baru letak dalam stroller..
dalam stroller pulak x boleh x ikat belt tu..kalau x ikat..
haa..dia boleh turun sendiri dari stroller tu..walaupun ada penghadang kat depan tu..dia boleh turun jugak lalu bawah penghadang tu...
pernah sekali tu aku xikat belt dia au..dalam kedai baju tu..tengah aku tengok baju2 kat situ..
bila pandang kat stroller tengok2 Raees xde...bederau darah aku tau...
rupanya dia dah keluar dari stroller tu..dah gi tawaf 1 kedai tu...
mengucap panjang aku time tu....boleh pulak tu..kite dok marah dia...dia buat muka cute..terus x jadi marah..
tapi geram la jugak..heheh.....

Bercakap tu pulak...Alhamdulilah..ada lah beberapa patah perkataan dia dah boleh sebut...
antaranya ialah "nak", "air", "amek", "papa", "mama", "ayah", "nek" , "Allah" , "dah", "mom (makan)", "acik (nasik)"
n adalah lagi perkataan dia boleh sebut...
nama adik dia pun dia dah boleh panggil..kadang2 panggil "dik" kadang2 panggil "Nia" :)
Raees ni pantang dengar azan..bila azan je dia pun azan sekali.Dia sebut la "Allah"Allah"
sambil tangan angkat takbir ..lepas tu mulot dia terkumat kamit..konon2 sembahyang la tu...
tadah tangan untuk doa pun dah pandai..bila suruh dia baca doa..dia akan tadah tangan lepas tu Amin..
Dia x boleh tengok orang gelak..kalau ada orang gelak..dia pun menyampuk gelak jugak..
kelakar sangat..xkesah la bila tengah tengok tv..ada part yang kiteorang gelak ke..dia pun gelak sekali...

Kalau  anak orang lain suka tengok Baby TV..Raees lain sikit..
dia suka tengok rancangan Karoot Komedia..nak2 lagi part yang dikir barat tu...
kadang2 dia dok kt dapur..bila dengar je lagu dikir kat karoot komedia tu..tergedek2 jalan gi kat depan tv..
siap menari tu...adoi..xleh tahan aku nak gelak tgk gelagat dia...
pernah bila rancangan tu habis..dia marah..suruh buka lagi...
lagi 1 rancangan dia suka tengok...channel 106..kan kadang2 sebelum or selepas azan ada zikir2 tu kan..
ha..tu dia suka tengok..dok diam je tengok tu....
suka lak aku tengok dia suka tengok rancangan mcm tu...
tengah dia main2..mengamuk2 ke..bila ada je siaran zikir2 tu..terus dia berhenti main..mengadap tv..
aku try la jugak bagi dia tengok upin ipin,boboboy..huh..x dilayan nye...tengok kejap..pas tu xtengok dah..
citer lain ada gak dia tengok ...macam aku download kids song ke..tu dia layan la jugak..

Sekarang ni dah boleh di harap la jugak..
mintak tolong pun dah boleh...macam aku mintak dia tolong buangkan pampers adik dia..
dia ambil pampers terus gi buang kat tong sampah..xkira la benda apa pun kalau mintak dia buang..
dia akan gi kat tong sampah tu...
bila buka baju nak mandi..aku suruh dia angkat baju masuk dalam bakul...dia pun angkat masuk bakul..baju adik dia pun dia tolong angkatkan jugak...
suruh tolong ambilkan barang pun dia boleh ambil..pas tu bagi kat aku...kalau aku suruh bagi kat nenek or tok ayah dia ke..dia bagi la kat dorang....
Raees ni pantang jumpa remote..nak2 lagi remote kipas..lentik je jari dia tekan punat kat remote tu..
tau pulak tu on off kipas...huuh..

Jeles dengan adik? semestinya....tapi ada masa gak lah...
kalau dia tengok mama n papa layan adik dia..dia datang...dia tolak adik dia...x pun dia tampar muka Raynia..
bila datang baik dia..pandailah cium...sayang....
kalau dia dah geram sangat...dia cengkam tangan adik dia..tepuk2 perut budak tu..
xboleh biarkan dia dok berdua..ade je akal dia nak kacau adik dia..huuh

Haih la Raees..kalau tiba time nakal dia...urut2 dada mama au...kadang2 terpaksa gak lah marah...
pernah tengking dia...jadi tarzan tu dah biasa...
xboleh cakap jangan...lagi cakap jangan..lagi dia buat....
tapi kalau gi umah orang..boleh lak dia behave...
umah sendiri...haih..hehe..

budak comot..








pomen motor papa dia...


ade je keje dia nak buat..huuh

















5 comments:

cik enul said...

waa..abg long dah besar dah...makin ensem..!!huhu

Liyana said...

dh besar mesti hensem raees ni :)

nu na said...

sedap nama baby! raees...

Chekgu Azrine said...

Handsomenya raees..sure jnuh mak dia nk jga ni nti..bahaha

aznor ibrahim said...

raees sama la cam aqeel suka karoot komedia..siap tepuk tgn skali ikot dikir barat..hahaha